Saturday, March 19, 2011

Maksiat batin yang berjangkit ke maksiat zahir...!

Sedang saya membaca paper i luv islam td,saya terjumpa sedikit ilmu yang saya rasakan amat berguna untuk kita...dan penting untuk kita ketahui dari mana asalnya maksiat zahir yang kita lakukan..maka terdetik di hati ini untuk berkongsi ilmu ini dengan sahabat-sahabat sekalian..
  1. Bercakap banyak terutama perkara-perkara yang haram dan syubhah.
  2. Gemar marah-marah sehingga mengeluarkan perkataan-perkataan yang membawa penyesalan.
  3. Berhasad dengki apabila melihat kebaikan orang lain sehingga menimbulkan dendam dan sakit hati.
  4. Bakhil terhadap harta yang dipinjamkan Allah kepadanya. Tetapi murah dan mudah pula digunakan ke jalan yang tidak Allah redhai.
  5. Gemar bermegah-megah.Ada yang terlalu bermegah terhadap harta,pangkat dan kuasanya.Namun ada pula orang terlalu bermegah dengan anak dan keturunannya.Dan yang paling bahaya,ada yang bermegah dengan ilmunya.
  6. Sombong dan takbur dengan diri sendiri. Menganggap dirinyalah yang paling baik. Padahal, belum tentu kebaikannya di terima Allah..
  7. Cintakan dunia dan berlebih-lebihan terhadapnya sehingga melalaikannya daripada mengingati ALLAH.
  8. Suka memfitnah terutama apabila fitnah itu ditujukan kepada orang-orang yang alim dan baik.
  9. Ujub dan sering menyangka bahawa dirinyalah terlalu sempurna berbanding orang lain. Bahkan sering merasakan dirinya hebat.
  10. Riak dan sering melakukan sesuatu perkara hanya semata-mata kerana inginkan pujian serta sanjungan daripada orang lain.2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...